De Groene KNF is een initiatief door neurologen, klinisch neurofysiologen en KNF laboranten (in opleiding) om landelijk verduurzaming van de klinische neurofysiologie te bevorderen. We verzamelen ideeën omtrent duurzaamheid, en maken deze specifiek voor de klinische neurofysiologie. Hierbij richten we ons niet alleen op ‘recycling’ en ‘zuinig’, maar ook op ‘zinnige zorg’. Daarnaast delen we deze ideeën met anderen (o.a. via Linkedin) en stellen we ons ten doel elkaar en collega's te inspireren.

Dat er een klimaatcrisis is waar we nodig actie op moeten ondernemen, en dat de zorg een grote vervuiler is, moeten we niet meer uitleggen. Ook bij de klinische neurofysiologie (KNF) kunnen we de krachten bundelen om meer steentjes bij te dragen op weg naar een klimaat neutrale en circulaire zorg. De SEH, de IC en de OK maken al stappen, en ook de Nederlandse Vereniging voor Neurologie heeft zich aangesloten bij de ‘Green deal duurzame zorg voor een gezonde toekomst’.

 

Op de voorjaarsvergadering 2023 van Nederlandse Vereniging voor Klinische Neurofysiologie (NVKNF) werd de werkgroep ‘de Groene KNF’ geopperd. Het doel van deze werkgroep is om ideeën omtrent duurzame KNF te verzamelen en te delen, om elkaar en collega's te inspireren en om te heroverwegen wat zinnige en daarmee duurzame KNF zorg is. Inmiddels hebben zich al een aantal enthousiaste KNF neurologen en laboranten gemeld om mee te denken. Heb je ook zin om aan te sluiten? Alleen een goed idee delen, mag natuurlijk ook!


Zinnige zorg: Géén standaard EMG bij Polyneuropathie! 💡
De meest duurzame zorg is zorg die terecht NIET gegeven wordt...

Er wordt nog regelmatig een EMG ter bevestiging van een polyneuropathie aangevraagd, zelfs bij een duidelijke oorzaak. Onze NVN richtlijn zegt hierover:

‘Meestal is het niet nodig een EMG te verrichten bij een patiënt met:
een distaal symmetrische sensibele polyneuropathie beperkt tot de voeten/onderbenen een karakteristieke distaal symmetrische polyneuropathie die past bij de onderliggende oorzaak. Verricht alleen een EMG bij een polyneuropathie met alarmsymptomen of wanneer de oorzaak niet duidelijk is.’

Dus bijvoorbeeld:
- géén EMG bij een typisch verhaal van polyneuropathie bij diabetes mellitus
- géén EMG bij een typisch verhaal van polyneuropathie na chemotherapie

Dit weten we natuurlijk allemaal, maar tóch wordt er nog regelmatig hiervoor een EMG verricht. En dat er dan géén mooie H-reflex zichtbaar is, is niet zo verwonderlijk.
💡 Triëren jullie als KNFers al? Dat helpt!

 

💡 Idee voor PSG en ambulant EEG! 🔋
Gebruik oplaadbare batterijen in plaats van wegwerpbatterijen!

Duurder??? Nee, na 6 keer al terugverdiend!
Winst is energie, grondstoffen en CO2 uitstoot!
Eenvoudige quick win dus!

Meerdere ziekenhuizen (bijvoorbeeld Canisius Wilhelmina ZiekenhuisErasmus MC) zijn al over met goede ervaringen.

Wie volgt?

#groeneKNF #duurzaam #KNF

🌎Tip: Naaldencontainers! 💉Alléén voor naalden!

Wisten jullie dat het deze week de Nationale Klimaatweek is? Dus weer een duurzame tip, speciaal voor KNFers. Direct toe te passen in EMG of botuline spreekuur.

💡TIP: gooi alléén naalden in de naaldencontainer!

Want het kost veel (plastic, geld en) energie om die naaldencontainers weer te verwerken. Veel meer dan regulier afval. En met alléén naalden is die container veel minder snel vol dan met spuitjes, draadjes, dopjes, ampullen!

?? Waar dit dan in te gooien ??

Gooi in de Prullenbak 🚮 en niet in de container:
- spuiten
- naaldenhoesjes
- draadjes van botuline-EMG-spuiten: knip ze af!

💊medicijnampullen mogen leeg in een glasbak, of met een rest medicijn in de Grijze Medisch afval bak. Maar dus niet in de naaldencontainer!

Vanwege de veiligheid natuurlijk alsnog de container niet Te vol laten worden!

De ene naaldencontainer is trouwens duurzamer dan de andere, dat is voor de inkoop van je ziekenhuis om naar te kijken.


Duurzaam Handschoenengebruik!

 

Wat betekent dit voor de KNF?

 

Deze poster kennen jullie wellicht al, maar voor de KNF betekent dit. 

 

Er zijn dus géén standaard handschoenen nodig bij:

  • EEG plakken
  • verrichten van zenuw of spierechografie
  • EMG geleiding
  • Naald EMG
  • botuline injecties geven!

 

Want er is dan géén direct contact met lichaamsvloeistoffen.

 

Je moet natuurlijk wél goede handhygiene toepassen, schoon / vuil scheiden en oppassen voor een prik accident. Maar die handschoenen beschermen daar ook niet tegen!.

 

Het is wat anders als je wondjes op je handen hebt, of als je te maken hebt met een isolatie patiënt of om andere redenen - dat spreekt voor zich!

Nu doen veel mensen dit waarschijnlijk al niet (dat is dus goed!), maar sommigen wel, helemaal door de Corona periode zijn mensen gewend geraakt aan veel handschoen gebruik. Ze mogen dus weer afgeschaft!

 

Zelf merk ik dat je juist voorzichtiger bent, als je géén handschoenen aan hebt.

Wisten jullie trouwens dat handschoenen restafval zijn en geen plastic afval?