Onze wens voor 2025 is dat iedereen meer als Sir Churandy Martina mag zijn. Dan zouden we meer vrede in onszelf vinden en hopelijk ook meer vrede in deze wereld. Wees dankbaar en tevreden met wat je hebt.
Sir Martina zegt "Ik hoef niet zoveel te hebben. Ik ben gewoon simpel, jongen. Echt, ik geef niet om materiële zaken. Waarom zou ik?" "Een grote auto. Een duur horloge? Het boeit me allemaal niet. Je moet gewoon genieten van het leven. Weet je, wanneer je straks gaat, kun je die materiële dingen echt niet meenemen, hoor. En dan krijg je ook nog eens dat mensen gaan vechten om te krijgen wat je achterlaat. Nee joh, dat hoeft voor mij allemaal niet."
"Als je het hebt, heb je het. Heb je het niet? Dan moet je ook blij zijn dat jij hier bent. Dat je adem kunt halen. Dat je leeft.
Laten we dit leven vieren.
Kennis is als geluk
Wanneer je het deelt dan verdubbelt het
Swietie Sranang
In 2023 heb ik het geluk gehad om op Aruba samen te mogen werken met een Surinaamse neuroloog, Harvey Yang. Alsof toeval niet bestaat had ik na mijn maandje Aruba al een weekje vakantie geboekt naar Suriname. Daardoor kreeg ik de kans om een kijkje mogen nemen bij de Neurologie & Klinische Neurofysiologie afdeling van het Academisch Ziekenhuis te Paramaribo (AZP). Tot mijn genoegen werd ik door de Surinaamse collega’s uitgenodigd voor een heerlijke etentje ter ere van Keti Koti. Ik kon daar verder kennis maken met de neurologie en KNF collega’s.
Het vak KNF laborant is in Suriname nog vol op in ontwikkeling. De KNF afdeling wordt momenteel bemenst door twee enthousiaste en ervaren dames. Maar er is meer ambitie. Er gaan 3 nieuwe collega’s worden aangenomen die in het KNF vak worden bekwaamd. Er wordt door neurologe Shalini Bhoendhie hard gewerkt aan een opleidingsplan. Voor de theoretische basis zijn we ontzettend dankbaar voor de ondersteuning van de LOI hogeschool. Met speciale dank aan Sharon Mous voor het belangloos beschikbaar stellen van de KNF lessen voor EEG en EMG. Hier kunnen we een stevig fundering bouwen voor een mooie toekomst van de KNF in Suriname.
Zelf ga ik ook enthousiast bijdragen door mijn praktische en met name technische KNF ervaring over te dragen op de nieuwe generatie KNF talenten.
Het ontstaan van DubbeleBanaan.nl
DubbeleBanaan.nl zag het levenslicht in het voorjaar van 2022. Deze website over het mooiste zorgberoep, laborant klinische neurofysiologie. In 2023 werd de website verder uitgebreid naar het online platform LaborantKNF.nl. Dit bleek een goede zet, want de website werd nog vele malen beter bekeken. Voor beide websites samen leverde dit al 10.000 bezoekers en ruim 30.000 paginaweergaves op! Kortom, we zijn apentrots!
"Wat hebben die bananen nu te maken de klinische neurofysiologie?"
Als laborant Klinische Neurofysiologie (KNF) meten we de hersenactiviteit met het zo genaamde elektro-encephalogram (EEG). Dit doen we onder andere om vast te stellen of een patiënt epilepsie heeft, het monitoren van de hersenfunctie tijdens een operatie aan de halsslagaders en het geven van een prognose bij mensen die na reanimatie op de IC terecht komen.
Met 25 (of meer) elektroden op het hoofd meten we boven verschillende hersengebied elektrische activiteit. Hierbij wordt vaak het verschil tussen 2 elektroden gemeten. Ieder elektrodepaar geeft een grafiek/lijntje met hersenactiviteit. Verschillende combinaties van deze grafieken worden weergegeven in het EEG, dit noemen we een ‘afleiding’. Waarvan de meest bekende afleiding de naam “dubbele banaan” heeft. Dit komt doordat deze afleiding / weergave lijkt op 2 bananen. Voor elke KNF laborant of (KNF) neuroloog is dit een veel gebruikte en welbekende term. Dus mocht je indruk willen maken, laat deze term eens nonchalant vallen in hun bijzijn.